Fortsätt till huvudinnehåll

Tiden är ur led: iyah may, Bob Vylan och Kneecap

Den sista veckan har västliga medier varit upprörda över artister i Glastonbury som tydligt gav uttryck för sitt missnöje med Israels folkmord på palestinier. Man kunde se ett stort folkhav med till största delen ljushyade västerlänningar där många besökare bar den palestinska flaggan.

Det har funnits många fejkrebeller som har lanserats av musikindustrin som inte alls utgjorde ett problem för den härskande klassen i väst. Men när BBC gjorde misstaget att censurera Kneecap och bytte till en annan kamera, där det visade sig att Bob Vylan var ännu radikalare och ledde deltagarna att skandera: ”Death, death to the IDF” i direktsändning så fick BBC problem. Den härskande klassen har ju jobbat för att manipulera fram ett stöd för folkmordet, och nu livesände BBC en sådan sång. Det är skillnaden mellan en fejkrebell och en riktig rebell: en riktig rebell är en fara för den härskande klassens planer. Jag tror Caitlin Johnstone har rätt i att vi såg födelsen av en autentisk motkultur, det vill säga en kultur som inte lydigt håller sig inom den härskande klassens gränser.

Det verkar sannolikt att politiken kommer svänga åt vänster framöver. Min åsikt är att det är helt självförvållat av högern. De säger sig försvara västerlandets traditioner. Då bör de känna till de platonska värdena det sanna, det rätta och det sköna. Men ingen vettig människa kan hävda att det är rätt att massakrera tusentals barn eller begå folkmord. Så de misslyckades med att upprätthålla värdena de påstod sig värna om. Det finns dock en annan höger, som inte har misslyckats med att stå upp för det rätta. Där finns såna som Tucker Carlsson och Candace Owens. Folk som känner sig hemma där gillar nog inte Bob Vylan och antagligen inte Kneecap heller, men de kanske kan uppskatta iyah may.

Är hon själv till vänster eller höger politiskt? Hennes sånger har sociala kommentarer, men i övrigt uppfattar jag henne inte som politisk. Så hon kan nog uppskattas av alla som känner att tiden är ur led, oavsett om de är opolitiska, till vänster eller höger.

Det kan se ut som att iyah may skiljer sig mycket från såna som Kneecap och Bob Vylan. Men de förenas av sin avsky för behandlingen av palestinierna. Bob Vylan känns ganska kaotisk, medan jag skulle säga att Kneecap fortsätter en tradition av rebelliska irländare som är politiskt till vänster.

Iyah may är utbildad läkare från Australien, men har bytt karriär till låtskrivare och sångare. Vid en första anblick ser hon varken ut som, eller låter som, en rebell. Men efter att hennes manager försökte tysta henne står hon på egna ben, fri från musikindustrins inflytande. I mina ögon är hon som en vacker Hollywoodstjärna från 40-talet som har stigit ut ur en film för att sjunga för oss. Jag fångades av hennes sång, Karmageddon. Den satte fingret på många saker som störde mig, men som de flesta inte vågade tala om. Hon hade dock modet att sjunga om tabubelagda teman, vilket gör henne till en rebell. Det känns som att den ena galenskapen har avlöst den andra under de sista 5-6 åren. Hennes sång, Karmageddon, handlar om allt det: från nedlåsningar till folkmord. Det var en lättnad att hon hade modet att sätta ord på galenskaperna så jag har varit hennes lojala supporter därefter.

Nu har en ny sång kommit. Jag är glad över att den fortsätter i samma stil som Karmageddon. Den heter ”Everything is fine”. Det är ett ironiskt val av titel, eftersom allt verkligen inte är ok.
 

 
Här är hennes sida: iyah may




 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

iyah may: Karmageddon II

Vi är på väg in i nya tider, och jag känner inte till någon annan som har fångat det i ord på ett mer rörande och samtidigt kraftfullt sätt än iyah may. Hennes pop-version av Karmageddon gjorde ett starkt intryck på mig, men nu har hon kommit med en ackustisk version som, åtminstone för mig, är ännu starkare. En fördel med pop-versionen var att den hade en intressant kontrast mellan musiken och orden, där musiken fick mig att tro att hon skulle börja sjunga om sina känslor och med den förväntan blev orden nästan en chock. Den ackustiska versionen har fördelen att hennes vackra röst kommer mer till sin rätt och det känns som att budskapet går fram tydligare. Jag skulle inte bli förvånad om den ackustiska versionen kommer nå ännu fler människor än pop-versionen (som ligger på 3,2 miljoner visningar på youtube efter 2 månader). Jag tänker på ”Rich men north of Richmond” av Oliver Anthony som efter 2 år ligger på nära 200 miljoner visningar på youtube. Den var också fri från musikindustrin...

Iyah May: Karmageddon

Varför skulle en medelålders filosofilärare gilla en ung popsångare? Frågan är kanske skrattretande: uppenbarligen för att hon är vacker! Men det finns många vackra unga popsångare som har passerat genom det ständiga informationsflödet som vi konstant utsätts för utan att de har väckt mitt intresse. Så, vad är det med just den här vackra unga popsångaren som har fångat mig? Är det att hon även är läkare? Det är nog en ovanlig kombination, men innan jag lyssnade på henne hörde jag att hennes manager hade försökt få henne att censurera sin sång, men hon hade vägrat. De gick skilda vägar och hon hade istället publicerat den i egen regi med sin producent. Det väckte mitt intresse. Vad ville managern som representerar musikindustrin att vi inte skulle höra?  När jag sedan verkligen lyssnade på hennes ord, blev jag berörd och fångad. Hon sa ju, i form av en vacker sång, nästan allt jag redan gick och bar på.  För det första skulle jag kalla "Karmageddon"  för en mycket träffand...

Den gudomliga komedin

Jag har ett behov av att uttrycka mina tankar. Om någon läser det, så är det bra. Om ingen läser det, så accepterar jag det också. Om en person finner något värdefullt i orden, så är jag nöjd. I vardagen talar vi nästan aldrig om djupare eller allvarliga saker. Och om något sådant kommer upp så upprepar de flesta bara vad de har hört på teve. Det stör mig, så jag har en blogg som en ventil för att kunna uttrycka mina egentliga tankar, åsikter och frågor. Namnet på bloggen som jag har haft längst och som har flyttat några gånger, har varit ”Gudomlig komedi”. Tidvis har den haft ganska många läsare, En del saker har ändrats med tiden, eftersom jag har lärt mig nya saker och fått nya insikter. Det är bara pappskallar som aldrig byter åsikter. Sedan finns vindflöjlar som byter åsikter beroende på hur vindarna blåser. Jag vill inte vara som varken den ena eller den andra. En sak som inte har förändrats med tiden är vad den gudomliga komedin symboliserar. Det är en hänvisning till Dante ...