Fortsätt till huvudinnehåll

Det äldsta omnämnandet av Oden

Från folkvandringstidens senare del finns ett slags smycken eller mynt bevarade som kallas brakteater. År 2020 upptäcktes en skatt med såna brakteater av guld och hängsmycken som har daterats till tiden 335-540 e.kr. En inskription med runor från en av brakteaterna har dechiffrerats och det visade sig vara den äldsta kända inskriptionen där guden Oden/Wodan nämns.

Tidigare var den äldsta kända inskriptionen från ”Nordendorf Fibulae” där man kunde läsa: ” awa leubwini ogaþore / wodan / wigiþonar” vilket bland annat har tolkats som att ”Wodan och Donar är magiker”, eller något i den stilen. Donar är Tor på svenska. Om det är en åkallan för beskydd av Wodan och Tor av en anhängare, eller för beskydd mot de gamla gudarna av en kristen som värjer sig mot dem, vet vi inte säkert. Därom tvistar de lärda.




Brakteaten som blev funnen 2020 var inte lätt att tyda för forskarna. Men de verkar vara säkra på följande del: z Wōd[a]nas weraz”, vilket betyder ”han är Odens man”. Det här är ett empiriskt bevis på att Oden kan placeras ca 150 år tidigare än man trodde innan den här inskriptionen blev tydd. 
Det finns också ett namn ”Jaga” eller ”Jagaz” vilket kan ha samma betydelse som i modern svenska, alltså en hänvisning till jakt, alltså sånt som jägare gör.


Politiska rörelser tar ibland över symboler. Så kallades till exempel regnbågen för Bifrost och var i nordisk mytologi en symbol för bron som leder från jorden till himlen och slutar i Asgård. Men i vår tid har regnbågen som symbol fått en helt annan betydelse för många människor. När man undersöker brakteater så ser man ofta hakkors, vilket naturligtvis inte hade samma betydelse för 1500 år sedan som det har för många människor i vår tids västvärld. Men man kan argumentera för att i ett forngermanskt sammanhang tycks hakkorsen ha en koppling till Oden. Det finns ett hakkors på brakteaten som diskuteras här, men jag har inte funnit någon bild som är fri att dela. Här är en bild på en annan brakteat: Vadstenabrakteaten, med runor men utan hakkors.
  



Hakkors dyker för övrigt upp i många gamla kulturer. De lär finnas bland Hopi-indianerna i amerika, i Indien och de finns på en del buddhistiska tempel. En del tror att det finns en koppling till stjärnbilderna. Karlavagnen, polstjärnan i mitten, och 4 årstider kan tillsammans forma ett hakkors, om man så vill.

Källa:

The Oldest Odin Inscription in the World Discovered among the Vindelev Gold — Medieval Histories



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

iyah may: Karmageddon II

Vi är på väg in i nya tider, och jag känner inte till någon annan som har fångat det i ord på ett mer rörande och samtidigt kraftfullt sätt än iyah may. Hennes pop-version av Karmageddon gjorde ett starkt intryck på mig, men nu har hon kommit med en ackustisk version som, åtminstone för mig, är ännu starkare. En fördel med pop-versionen var att den hade en intressant kontrast mellan musiken och orden, där musiken fick mig att tro att hon skulle börja sjunga om sina känslor och med den förväntan blev orden nästan en chock. Den ackustiska versionen har fördelen att hennes vackra röst kommer mer till sin rätt och det känns som att budskapet går fram tydligare. Jag skulle inte bli förvånad om den ackustiska versionen kommer nå ännu fler människor än pop-versionen (som ligger på 3,2 miljoner visningar på youtube efter 2 månader). Jag tänker på ”Rich men north of Richmond” av Oliver Anthony som efter 2 år ligger på nära 200 miljoner visningar på youtube. Den var också fri från musikindustrin...

Iyah May: Karmageddon

Varför skulle en medelålders filosofilärare gilla en ung popsångare? Frågan är kanske skrattretande: uppenbarligen för att hon är vacker! Men det finns många vackra unga popsångare som har passerat genom det ständiga informationsflödet som vi konstant utsätts för utan att de har väckt mitt intresse. Så, vad är det med just den här vackra unga popsångaren som har fångat mig? Är det att hon även är läkare? Det är nog en ovanlig kombination, men innan jag lyssnade på henne hörde jag att hennes manager hade försökt få henne att censurera sin sång, men hon hade vägrat. De gick skilda vägar och hon hade istället publicerat den i egen regi med sin producent. Det väckte mitt intresse. Vad ville managern som representerar musikindustrin att vi inte skulle höra?  När jag sedan verkligen lyssnade på hennes ord, blev jag berörd och fångad. Hon sa ju, i form av en vacker sång, nästan allt jag redan gick och bar på.  För det första skulle jag kalla "Karmageddon"  för en mycket träffand...

Den gudomliga komedin

Jag har ett behov av att uttrycka mina tankar. Om någon läser det, så är det bra. Om ingen läser det, så accepterar jag det också. Om en person finner något värdefullt i orden, så är jag nöjd. I vardagen talar vi nästan aldrig om djupare eller allvarliga saker. Och om något sådant kommer upp så upprepar de flesta bara vad de har hört på teve. Det stör mig, så jag har en blogg som en ventil för att kunna uttrycka mina egentliga tankar, åsikter och frågor. Namnet på bloggen som jag har haft längst och som har flyttat några gånger, har varit ”Gudomlig komedi”. Tidvis har den haft ganska många läsare, En del saker har ändrats med tiden, eftersom jag har lärt mig nya saker och fått nya insikter. Det är bara pappskallar som aldrig byter åsikter. Sedan finns vindflöjlar som byter åsikter beroende på hur vindarna blåser. Jag vill inte vara som varken den ena eller den andra. En sak som inte har förändrats med tiden är vad den gudomliga komedin symboliserar. Det är en hänvisning till Dante ...