Fortsätt till huvudinnehåll

Är Gud ond?

Det finns en bok som heter ”Att vara jude efter Gazas förstörelse”. Det är nog bara den första boken i en lång process. Många böcker kommer skrivas i den genren, tror jag.

Jag är inte judisk, men det är inte bara judar med heder och samvete som får problem med sin identitet genom illdådet. Hela västvärlden har i praktiken stött det. Man har talat om "den judisk-kristna civilisationen". Så vad innebär det att vara västerlänning efter Gazas förstörelse? En effekt är att de som har stött det naturligtvis har förlorat sin moraliska trovärdighet helt och hållet.

För mig innebär det början av en andlig distansering och radikalisering. Jag vill inte vara en av dem.  Under 20 månader har vi kunnat följa det första livestreamade folkmordet i historien.  När jag har lyssnat på förövarna har de talat om amalek. Amalek var en stam som omnämns i bibeln och där finner man även ett påbud att utrota dem. Folkmordet hade alltså biblisk grund. Det för mina tankar till gnostikerna som hävdade att gamla testamentets Gud var en ond bedragare. Därav frågan: är Gud ond?

När jag var en ung kille läste jag allt jag kom över om nordamerikas indianer. Jag identifierade mig med dem och drömde om att vara en fri indiankrigare som red på prärien. Men indianfolkens möte med den kristna civilisationen var en katastrof för dem. Många stammar blev utplånade och de som överlevde trängdes ihop i reservat.






Jag har alltid haft en hednisk ådra. Det tänker jag bejaka helt och hållet nu. Han som av de kristna kallas ”Karl den Store” angrep saxarna och brände Irminsul år 772. Kristnandet av norra Europa var en våldsam affär. Händelserna på sista tiden har fått mig att med kritisk blick vilja undersöka hur det egentligen gick till.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

iyah may: Karmageddon II

Vi är på väg in i nya tider, och jag känner inte till någon annan som har fångat det i ord på ett mer rörande och samtidigt kraftfullt sätt än iyah may. Hennes pop-version av Karmageddon gjorde ett starkt intryck på mig, men nu har hon kommit med en ackustisk version som, åtminstone för mig, är ännu starkare. En fördel med pop-versionen var att den hade en intressant kontrast mellan musiken och orden, där musiken fick mig att tro att hon skulle börja sjunga om sina känslor och med den förväntan blev orden nästan en chock. Den ackustiska versionen har fördelen att hennes vackra röst kommer mer till sin rätt och det känns som att budskapet går fram tydligare. Jag skulle inte bli förvånad om den ackustiska versionen kommer nå ännu fler människor än pop-versionen (som ligger på 3,2 miljoner visningar på youtube efter 2 månader). Jag tänker på ”Rich men north of Richmond” av Oliver Anthony som efter 2 år ligger på nära 200 miljoner visningar på youtube. Den var också fri från musikindustrin...

Iyah May: Karmageddon

Varför skulle en medelålders filosofilärare gilla en ung popsångare? Frågan är kanske skrattretande: uppenbarligen för att hon är vacker! Men det finns många vackra unga popsångare som har passerat genom det ständiga informationsflödet som vi konstant utsätts för utan att de har väckt mitt intresse. Så, vad är det med just den här vackra unga popsångaren som har fångat mig? Är det att hon även är läkare? Det är nog en ovanlig kombination, men innan jag lyssnade på henne hörde jag att hennes manager hade försökt få henne att censurera sin sång, men hon hade vägrat. De gick skilda vägar och hon hade istället publicerat den i egen regi med sin producent. Det väckte mitt intresse. Vad ville managern som representerar musikindustrin att vi inte skulle höra?  När jag sedan verkligen lyssnade på hennes ord, blev jag berörd och fångad. Hon sa ju, i form av en vacker sång, nästan allt jag redan gick och bar på.  För det första skulle jag kalla "Karmageddon"  för en mycket träffand...

Den gudomliga komedin

Jag har ett behov av att uttrycka mina tankar. Om någon läser det, så är det bra. Om ingen läser det, så accepterar jag det också. Om en person finner något värdefullt i orden, så är jag nöjd. I vardagen talar vi nästan aldrig om djupare eller allvarliga saker. Och om något sådant kommer upp så upprepar de flesta bara vad de har hört på teve. Det stör mig, så jag har en blogg som en ventil för att kunna uttrycka mina egentliga tankar, åsikter och frågor. Namnet på bloggen som jag har haft längst och som har flyttat några gånger, har varit ”Gudomlig komedi”. Tidvis har den haft ganska många läsare, En del saker har ändrats med tiden, eftersom jag har lärt mig nya saker och fått nya insikter. Det är bara pappskallar som aldrig byter åsikter. Sedan finns vindflöjlar som byter åsikter beroende på hur vindarna blåser. Jag vill inte vara som varken den ena eller den andra. En sak som inte har förändrats med tiden är vad den gudomliga komedin symboliserar. Det är en hänvisning till Dante ...