Fortsätt till huvudinnehåll

Heilung: völvans återkomst

Heilungs sånger kallas ofta för experimentell folkmusik. Fast det är inte folkmusik från 1800-talet, utan ett försök att skapa en upplevelse av hur musiken kan ha låtit för mycket länge sedan. Hur lät musiken under bronsåldern? Vi vet inte. Det går inte att få ett exakt svar på den frågan. 

Men vi vet några saker: de hade exempelvis en annan mentalitet än oss. De levde i en förtrollad värld. Världens avförtrollning kom långt senare. Den tillhör vår tid, inte forntiden. En av de första sakerna som slog mig var att Heilungs musik är förtrollande, vilket är i linje med deras projekt som de kallar ”amplified history”. Hur lyckas de göra den sån?



Michael Harner var en amerikansk antropolog som ägnade livet åt att studera shamanism. Han utvecklade något som kallas ”core shamanism” vilket betyder att han försökte extrahera de shamanska metoderna utan att samtidigt stjäla ursprungsfolkens kultur. Sedan kan man tillämpa metoderna på kulturer som har förlorat kontakten med sitt shamanska ursprung. Det är, åtminstone delvis, vad Heilung har gjort. De har lärt sig ”core shamanism” och tillämpar det på det forngermanska och fornnordiska kulturarvet.

Våra fornnordiska och forngermanska förfäder använde inte ordet ”shaman”. Men de hade exempelvis völvor som var en slags kvinnliga shamaner som hade kontakt med andevärlden. 

Odet ”völva” användes nog inte redan för 9000 år sedan. Våra skriftliga källor är betydligt yngre. De äldsta runorna finns bevarade på en ca 1800 år gammal kam. Men en 9000 år gammal grav efter vad arkeologerna kallar en kvinnlig shaman blev funnen i Bad Dürrenberg i Tyskland. Arkeologernas rekonstruktion visar en kvinna med behornad huvudbonad och ögonen täckta av tyg på ett liknande sätt som Maria Franz i Heilung uppträder på scenen. Hela deras framträdande är väl genomtänkt och mycket har stöd i historiska källor.

I sången Anoana har de använt runor från brakteater, vilket är ett slags smycken eller mynt som finns bevarade från folkvandringstidern, ca 400-600 e.Kr. Vi vet inte vad alla ord betyder eller exakt hur de uttalades, men Heilung är ett konstnärligt projekt så de gör sin egen tolkning. Det fungerar väldigt bra på mig, för de får det verkligen att kännas som att jag förflyttas till en annan värld, kanske den som våra förfäder levde i. 


För mig som praktiserar yoga har det varit slående hur ”yogiska” berättelserna om Oden är: där finns exempelvis runor som inte bara är som moderna bokstäver, utan kraftord. Det kallas mantran inom yoga. Fast man kan också säga att mycket inom yoga är shamanskt. Shamanism är nog mänsklighetens mest ursprungliga andlighet.

Heilung kallar sina framträdanden för ritualer. Jag vet något om sånt eftersom jag praktiserar det mer eller mindre dagligen. En ritual eller meditation från yogan som jag praktiserar börjar ganska grovt, med ett visst mantra som upprepas högt ett bestämt antal gånger, sedan övergår den till att man repeterar mantran mer subtilt igen och igen, tyst för sig själv. Och repetitionen bygger upp något för slutfasen som är den mest subtila och eteriska.

Heilungs In Maidjan följer en liknande struktur: först är den ganska grov, sedan övergår den till att den äldre futharken upprepas 9 gånger likt ett mantra, eller likt Oden hängande i sitt träd, och slutfasen är vacker och eterisk, precis som min yogiska ritual är. Fast slutfasen i yogaritualen är förstås tyst, medan Maria Franz låter sin fantastiska röst föra oss bortom materiens grovhet.

Runorna som upprepas som mantran:  ᚠ Fehu , ᚢ Uruz, ᚦ Thurisaz, ᚨ Ansuz, ᚱ Raido, ᚲ Kenaz, ᚷ Gebo, ᚹ Wunjo, ᚺ Hagalaz, ᚾ Naudiz, ᛁ Isa, ᛃ Jera, ᛇ Eihwaz, ᛈ Perthro, ᛉ Algiz, ᛊ Sowilo, ᛏ Teiwaz, ᛒ Berkano, ᛖ Ehwaz, ᛗ Mannaz, ᛚ Laguz, ᛜ Ingwaz, ᛞ Dagaz, ᛟ Othala






 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

iyah may: Karmageddon II

Vi är på väg in i nya tider, och jag känner inte till någon annan som har fångat det i ord på ett mer rörande och samtidigt kraftfullt sätt än iyah may. Hennes pop-version av Karmageddon gjorde ett starkt intryck på mig, men nu har hon kommit med en ackustisk version som, åtminstone för mig, är ännu starkare. En fördel med pop-versionen var att den hade en intressant kontrast mellan musiken och orden, där musiken fick mig att tro att hon skulle börja sjunga om sina känslor och med den förväntan blev orden nästan en chock. Den ackustiska versionen har fördelen att hennes vackra röst kommer mer till sin rätt och det känns som att budskapet går fram tydligare. Jag skulle inte bli förvånad om den ackustiska versionen kommer nå ännu fler människor än pop-versionen (som ligger på 3,2 miljoner visningar på youtube efter 2 månader). Jag tänker på ”Rich men north of Richmond” av Oliver Anthony som efter 2 år ligger på nära 200 miljoner visningar på youtube. Den var också fri från musikindustrin...

Iyah May: Karmageddon

Varför skulle en medelålders filosofilärare gilla en ung popsångare? Frågan är kanske skrattretande: uppenbarligen för att hon är vacker! Men det finns många vackra unga popsångare som har passerat genom det ständiga informationsflödet som vi konstant utsätts för utan att de har väckt mitt intresse. Så, vad är det med just den här vackra unga popsångaren som har fångat mig? Är det att hon även är läkare? Det är nog en ovanlig kombination, men innan jag lyssnade på henne hörde jag att hennes manager hade försökt få henne att censurera sin sång, men hon hade vägrat. De gick skilda vägar och hon hade istället publicerat den i egen regi med sin producent. Det väckte mitt intresse. Vad ville managern som representerar musikindustrin att vi inte skulle höra?  När jag sedan verkligen lyssnade på hennes ord, blev jag berörd och fångad. Hon sa ju, i form av en vacker sång, nästan allt jag redan gick och bar på.  För det första skulle jag kalla "Karmageddon"  för en mycket träffand...

Den gudomliga komedin

Jag har ett behov av att uttrycka mina tankar. Om någon läser det, så är det bra. Om ingen läser det, så accepterar jag det också. Om en person finner något värdefullt i orden, så är jag nöjd. I vardagen talar vi nästan aldrig om djupare eller allvarliga saker. Och om något sådant kommer upp så upprepar de flesta bara vad de har hört på teve. Det stör mig, så jag har en blogg som en ventil för att kunna uttrycka mina egentliga tankar, åsikter och frågor. Namnet på bloggen som jag har haft längst och som har flyttat några gånger, har varit ”Gudomlig komedi”. Tidvis har den haft ganska många läsare, En del saker har ändrats med tiden, eftersom jag har lärt mig nya saker och fått nya insikter. Det är bara pappskallar som aldrig byter åsikter. Sedan finns vindflöjlar som byter åsikter beroende på hur vindarna blåser. Jag vill inte vara som varken den ena eller den andra. En sak som inte har förändrats med tiden är vad den gudomliga komedin symboliserar. Det är en hänvisning till Dante ...