Fortsätt till huvudinnehåll

Bortom materialismen

Vad är verkligt och vad är inte verkligt är frågor som har följt människorna i alla tider. Är bara det som kan mätas, räknas och vägas verkligt? Det är i stort sett vad materialisterna hävdar. De hänvisar ofta till evolutionsteorin för att avvisa konkurrerande idéer. Men är evolutionsteorin lika stabil och vetenskapligt hållbar som försvararna vill få oss att tro? För att undersöka den frågan vänder jag mig till Thomas Nagel som är en välrenommerad amerikansk filosof.

Det är lätt att få intrycket att det bara är religiösa fundamentalister som ifrågasätter evolutionsteorins generella anspråk på att kunna avgöra vad som är verkligt och vad som är overkligt, men det är inte sant. Thomas Nagel är ateist. Jag vill vara tydlig med att det som ifrågasätts inte är vetenskapliga fakta, utan de mer generella anspråken på att ha nyckeln till att kunna avgöra hela sanningen om tingens natur. Till exempel är vi människor, men vad betyder det? Är vi inget annat än nakna apor, eller är vi något mer än så?

Jag stötte på Nagels namn första gången när jag studerade filosofi i Uppsala på 90-talet. Hans bok ”What Does It All Mean?” användes i grundkursen. År 2012 publicerades en läsvärd bok av honom med titeln ”Mind and Cosmos”. Den har den talande undertiteln ”Why the materialist Neo-Darwinian conception of nature is almost certainly false”.





Nagel menar att den vetenskapliga revolutionen på 1600-talet lade grunden för stora framsteg i vår förståelse av naturen, men den byggde på en begränsning av synfältet. Den bortsåg bland annat från medvetande, mening, värde och intention. De fysiska vetenskaperna, så som de har utvecklats sedan dess, beskriver med matematikens hjälp hur det materiella är uppbyggt och lagarna som ordnar det i tid och rum. Som fysiska organismer består vi förstås av samma materiella beståndsdelar som det fysiska universum. Men är det hela sanningen om människan?

Det finns en dröm om att de fysiska vetenskaperna en dag ska kunna förklara allting. Nagel ifrågasätter den idén. Han skriver att de fysiska vetenskaperna kan beskriva organismer som oss själva som delar av en objektiv ordning i tid och rum, men de kan inte förklara de subjektiva upplevelserna hos sådana organismer. De kan inte förklara hur världen framträder ur de olika organismernas perspektiv. Vår förmåga att uppleva verkligheten ligger utanför de fysiska vetenskapernas räckvidd. Trots de stora framstegen som har gjorts inom de fysiska vetenskaperna så har de alltså lämnat en viktig del oförklarad, nämligen att vi inte bara är biologiska organismer, vi är medvetna biologiska organismer.

Om vi följer evolutionsteorin så ligger en lång process av biologisk evolution bakom att det finns medvetna organismer. Men en rent fysisk process kan inte förklara medvetandet. Enligt Nagel måste den biologiska evolutionen därför vara något mer än en fysisk process. Han hävdar att för att kunna förklara existensen av medvetandet måste evolutionsteorin bli något mer än en fysikalisk teori. Nagel försöker inte presentera en sådan teori, utan nöjer sig med att peka på bristerna i den neo-darwinistiska teorin, men han ger några förslag. Han föreslår exempelvis att eftersom den materialistiska teorin antagligen är felaktig, så kan en helt annan typ av principer vara verksamma i naturens historia, principer som till sin logiska form snarare är teleologiska än mekanistiska. Teleologiska förklaringar handlar om ändamål. Han pekar alltså på förklaringar bortom de mekanistiska modellerna som brukar gå hand i hand med en materialistisk verklighetsuppfattning..

Nagel hoppas att evolutionsteorin kan utvecklas till en teori som även kan förklara det som inte tillhör den fysiska ordningen. Han går inte lika långt som Wolfgang Smith, som jag har skrivit om tidigare, men även Nagel öppnar en dörr för forntida tänkares återkomst.

I förlängningen kan bristerna i evolutionsteorin som Nagel pekar på öppna upp för det som idéhistorikern Arthur Lovejoy kallade för ”the great chain of being”, vilket han definierade som ”The conception of the universe as ... ranging in hierarchical order from the meagerest kinds of existents … through ”every possible” grade up to the ens perfectissimum.” Han skriver att den här idén - ”has, in one form or another, been the dominant official philosophy of the larger part of civilized mankind through most of its history.” (1)

En möjlighet för den som upplever samtidens mentalitet som en kvävande tvångströja är att släppa taget och istället återförenas med den civiliserade mänsklighetens stora tänkare och lärare som Platon och Aristoteles för västerlänningar. I vår tid har en sådan vision försvarats av tänkare som Huston Smith, Seyyed Hossein Nasr, vår svenske Tage Lindbom och andra representanter för vad som ibland kallas för ”den Traditionella skolan”. En av behållningarna med att öppna sinnet för forntida tankar är att vi befrias från föreställningen att vi inte är något annat än ett gäng nakna själlösa mekaniska apor, istället får vi tillbaka vår själ.

Det moderna samhället verkar befinna sig i kris på alla sätt och vis: ekonomiskt, ekologiskt, psykologiskt, politiskt, moraliskt och socialt. Lite forntida visdom som lär ut tidlös besinning kanske är exakt vad vår besinningslösa tid behöver? (2)

(1) Citerat från ”Beyond the post-modern mind” av Huston Smith

(2) Jag anspelar på Kurt Almkvists antologi ”Tidlös besinning i besinningslös tid.”

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

iyah may: Karmageddon II

Vi är på väg in i nya tider, och jag känner inte till någon annan som har fångat det i ord på ett mer rörande och samtidigt kraftfullt sätt än iyah may. Hennes pop-version av Karmageddon gjorde ett starkt intryck på mig, men nu har hon kommit med en ackustisk version som, åtminstone för mig, är ännu starkare. En fördel med pop-versionen var att den hade en intressant kontrast mellan musiken och orden, där musiken fick mig att tro att hon skulle börja sjunga om sina känslor och med den förväntan blev orden nästan en chock. Den ackustiska versionen har fördelen att hennes vackra röst kommer mer till sin rätt och det känns som att budskapet går fram tydligare. Jag skulle inte bli förvånad om den ackustiska versionen kommer nå ännu fler människor än pop-versionen (som ligger på 3,2 miljoner visningar på youtube efter 2 månader). Jag tänker på ”Rich men north of Richmond” av Oliver Anthony som efter 2 år ligger på nära 200 miljoner visningar på youtube. Den var också fri från musikindustrin...

Iyah May: Karmageddon

Varför skulle en medelålders filosofilärare gilla en ung popsångare? Frågan är kanske skrattretande: uppenbarligen för att hon är vacker! Men det finns många vackra unga popsångare som har passerat genom det ständiga informationsflödet som vi konstant utsätts för utan att de har väckt mitt intresse. Så, vad är det med just den här vackra unga popsångaren som har fångat mig? Är det att hon även är läkare? Det är nog en ovanlig kombination, men innan jag lyssnade på henne hörde jag att hennes manager hade försökt få henne att censurera sin sång, men hon hade vägrat. De gick skilda vägar och hon hade istället publicerat den i egen regi med sin producent. Det väckte mitt intresse. Vad ville managern som representerar musikindustrin att vi inte skulle höra?  När jag sedan verkligen lyssnade på hennes ord, blev jag berörd och fångad. Hon sa ju, i form av en vacker sång, nästan allt jag redan gick och bar på.  För det första skulle jag kalla "Karmageddon"  för en mycket träffand...

Den gudomliga komedin

Jag har ett behov av att uttrycka mina tankar. Om någon läser det, så är det bra. Om ingen läser det, så accepterar jag det också. Om en person finner något värdefullt i orden, så är jag nöjd. I vardagen talar vi nästan aldrig om djupare eller allvarliga saker. Och om något sådant kommer upp så upprepar de flesta bara vad de har hört på teve. Det stör mig, så jag har en blogg som en ventil för att kunna uttrycka mina egentliga tankar, åsikter och frågor. Namnet på bloggen som jag har haft längst och som har flyttat några gånger, har varit ”Gudomlig komedi”. Tidvis har den haft ganska många läsare, En del saker har ändrats med tiden, eftersom jag har lärt mig nya saker och fått nya insikter. Det är bara pappskallar som aldrig byter åsikter. Sedan finns vindflöjlar som byter åsikter beroende på hur vindarna blåser. Jag vill inte vara som varken den ena eller den andra. En sak som inte har förändrats med tiden är vad den gudomliga komedin symboliserar. Det är en hänvisning till Dante ...