Fortsätt till huvudinnehåll

Enda vägen kvar är upp

”The End of Quantum Reality” är en dokumentär som handlar om Wolfgang Smith och hans tänkande. Det är en unik herre vi har att göra med. Han är professor i matematik med både avancerade kunskaper i modern kvantfysik och djupa insikter i traditionell metafysik. Om någon kan förena det bästa av två världar, så är det han.

Dokumentären handlar om idéer, men det är även en berättelse om kärlek. Hans fru Thea spelar en viktig roll. I sina yngre dar sökte sig Wolfgang Smith till Tibet där han klättrade i bergen och lyssnade på gurus. Men det var hans frus inflytande som fick honom att så småningom återvända till katolicismen. Hans idéer begränsas dock inte av religiösa skiljelinjer. Den muslimska filosofen Seyyed Hossein Nasr som är med i dokumentären säger: ”I hold him in very high esteem.” och förklarar varför.




Fysikern och författaren Nick Herbert skrev: ”One of the best kept secrets of science is that physicists have lost their grip on reality.” De behärskar förstås matematiken och en vetenskapsman kan vara pragmatisk och anse att det räcker med att teorierna är användbara. Men det som intresserar oss här är frågan om vad teorierna egentligen betyder. Vad säger de om verkligheten? Kan allt reduceras till kvantpartiklar? Är det verklighetens yttersta natur?

Det är ontologin, inte fysiken, som är förvirrad och som har förlorat sitt grepp om verkligheten, enligt Wolfgang Smith. Han håller kvantfysiken mycket högt. Det är de ontologiska tolkningarna av den som han vänder sig mot. Ett exempel på en absurd ontologi är teorin om multiversum. Där splittras universum i så många kopior av sig självt som det finns möjliga resultat av en mätning. Ett ändlöst antal världar som vi inte kan förnimma används alltså för att förklara den enda värld som vi faktiskt kan observera.

En modern vetenskapsman behöver inte ens ha hört talas om filosofen René Descartes. Men Wolfgang Smith menar att de, medvetet eller omedvetet, har absorberat hans ontologi. Den splittrar verkligheten i två delar: en subjektiv, ”jag tänker”, kallad tänkande substans och en objektiv som kan vägas, mätas och räknas, av Descartes kallad utsträckt substans. De senaste 400 åren, efter Descartes, har karaktäriserats av projektet att reducera världen till materia. Materia kan vi väga, mäta och räkna så man kan också säga att det handlar om att reducera allt till kvantiteter. Därför kallade den franska metafysikern René Guénon perioden för ”kvantitetens herravälde.”

Under ”kvantitetens herravälde” må vi ha uppnått mycken materiell rikedom, men samtidigt har vi hamnat i ett kvävande tomrum själsligen och civilisationen ser alltmer krisartad ut. Därför tycker jag att det är synnerligen intressant och hoppingivande att en herre som Wolfgang Smith nu föreslår att ”kvantitetens herravälde” närmar sig sitt slut. Den har nått en slags reductio ad absurdum. Med hjälp av filosofer som Aristoteles och Thomas av Aquino lägger han istället fram en holistisk ontologi som han utvecklar och argumenterar för i en rad böcker, till exempel ”The Quantum Enigma”. Och dokumentärfilmaren Rick DeLano har alltså gjort en dokumentär som varmt rekomenderas till alla som är intresserade av kvantteori, holistiskt tänkande, traditionalism eller idén om en tidlös filosofi. Filmen kan man finna på nätet och kan ses för en liten slant. Det är den värd.

”Enda vägen kvar är upp” syftar på verklighetens bortglömda immateriella, kvalitativa och andliga dimension och de högre värden och principer som vi kan finna där. Wolfgang Smith bär in en lykta i mörkret och pekar på en stege.





 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

iyah may: Karmageddon II

Vi är på väg in i nya tider, och jag känner inte till någon annan som har fångat det i ord på ett mer rörande och samtidigt kraftfullt sätt än iyah may. Hennes pop-version av Karmageddon gjorde ett starkt intryck på mig, men nu har hon kommit med en ackustisk version som, åtminstone för mig, är ännu starkare. En fördel med pop-versionen var att den hade en intressant kontrast mellan musiken och orden, där musiken fick mig att tro att hon skulle börja sjunga om sina känslor och med den förväntan blev orden nästan en chock. Den ackustiska versionen har fördelen att hennes vackra röst kommer mer till sin rätt och det känns som att budskapet går fram tydligare. Jag skulle inte bli förvånad om den ackustiska versionen kommer nå ännu fler människor än pop-versionen (som ligger på 3,2 miljoner visningar på youtube efter 2 månader). Jag tänker på ”Rich men north of Richmond” av Oliver Anthony som efter 2 år ligger på nära 200 miljoner visningar på youtube. Den var också fri från musikindustrin...

Iyah May: Karmageddon

Varför skulle en medelålders filosofilärare gilla en ung popsångare? Frågan är kanske skrattretande: uppenbarligen för att hon är vacker! Men det finns många vackra unga popsångare som har passerat genom det ständiga informationsflödet som vi konstant utsätts för utan att de har väckt mitt intresse. Så, vad är det med just den här vackra unga popsångaren som har fångat mig? Är det att hon även är läkare? Det är nog en ovanlig kombination, men innan jag lyssnade på henne hörde jag att hennes manager hade försökt få henne att censurera sin sång, men hon hade vägrat. De gick skilda vägar och hon hade istället publicerat den i egen regi med sin producent. Det väckte mitt intresse. Vad ville managern som representerar musikindustrin att vi inte skulle höra?  När jag sedan verkligen lyssnade på hennes ord, blev jag berörd och fångad. Hon sa ju, i form av en vacker sång, nästan allt jag redan gick och bar på.  För det första skulle jag kalla "Karmageddon"  för en mycket träffand...

Den gudomliga komedin

Jag har ett behov av att uttrycka mina tankar. Om någon läser det, så är det bra. Om ingen läser det, så accepterar jag det också. Om en person finner något värdefullt i orden, så är jag nöjd. I vardagen talar vi nästan aldrig om djupare eller allvarliga saker. Och om något sådant kommer upp så upprepar de flesta bara vad de har hört på teve. Det stör mig, så jag har en blogg som en ventil för att kunna uttrycka mina egentliga tankar, åsikter och frågor. Namnet på bloggen som jag har haft längst och som har flyttat några gånger, har varit ”Gudomlig komedi”. Tidvis har den haft ganska många läsare, En del saker har ändrats med tiden, eftersom jag har lärt mig nya saker och fått nya insikter. Det är bara pappskallar som aldrig byter åsikter. Sedan finns vindflöjlar som byter åsikter beroende på hur vindarna blåser. Jag vill inte vara som varken den ena eller den andra. En sak som inte har förändrats med tiden är vad den gudomliga komedin symboliserar. Det är en hänvisning till Dante ...